Baka Rimbobullar

Det har regnat de senaste dagarna och därför blev det bullbak i helgen.

Visserligen älskar jag kanelbullar men med en aktiv 2-åring som assistent tar det lite för lång tid så jag beslutade mig för att prova ett nytt recept: Rimbobullar, de smakar lite som wienerbröd. Fördelen med dessa är att du inte behöver smälta smör och de behöver bara jäsa en gång – ja, och så är de väääääldigt goda också!

Bullarna går att frysa både gräddade och ogräddade.

Recept:

ca 30 bullar, ugnstemperatur 250 °

50 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
7-9 dl vetemjöl
1 krm salt

Fyllning:
100 g smör eller margarin
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Pensling:
uppvispat ägg

Glasyr:
florsocker utrört i lite vatten

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke , perfekt jobb för en liten assistent! Tillsätt mjölk, socker och salt – rör om så att jästen löser sig.

Arbeta ihop matfett och mjöl till en deg. Börja med 6 dl mjöl och fyll på till degen blir smidig. Kavla ut degen, ca 1/2 cm tjock. Skär ut fyrkanter, ca 6×6 cm.

[ad#Adsense-4]

Rör samman ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant, en liten tesked. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i muffinsformar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 1 timme.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Kommentar:

De här bullarna är fantastiskt goda nybakta, så nästa gång ska jag prova att frysa dem innan de är gräddade. Glasyren blir gärna lite saggig efter ett tag så jag föredrar att glasera bullarna samma dag de ska ätas.

Lämna en kommentar