Barnuppfostran – vilken metod ska du välja?

Glada_barn

.

Vi vill alla göra rätt och ha glada barn som blir bra vuxna. Målet är glasklart, men hur ska vi komma dit? Hur ska vi lyckas uppfostra våra barn till vettiga vuxna?!

Det finns massor av olika “uppfostringsmetoder” – allt från att ha tydliga regler till relationsbaserade ”mjuka” metoder där det handlar om individen/barnet.

Vilken uppfostringsmetod ska du välja?

Är det rätt att belöna barnet med guldstjärnor när de kissar på pottan och ha tydliga regler med konsekvenser när reglerna inte följs – eller kränker du ditt barn då? Ska du vara förälder eller kompis med ditt barn? Ska du alltid sätta barnet först eller ska barnet lära sig att inte alltid få all uppmärksamhet – curling är ju livsfarligt enligt vissa experter!?

3 gyllene regler för barnuppfostran

Det finns 3 saker som alltid är rätt göra oavsett hur du väljer att uppfostra ditt/dina barn

1. Kärlek

Barn kan aldrig få för mycket kärlek! Tala ofta om/visa att du älskar ditt barn, och att du älskar ditt barn villkorslöst. Det finns inga ”Jag älskar dig, men…” Antingen älskar man, eller inte.

Kärlek med villkor är inte kärlek, det är ett sätt att kontrollera en annan person.

2. Respekt

Ett barn är en människa och precis som alla andra ska de behandlas med respekt. Grundregeln är att du behandlar barn som du vill bli behandlad själv – oavsett om barnet är 1 vecka, 5 år eller 14 år. Vill du bli ignorerad för en mobil? Tycker du det är ok att någon skäller på dig i offentliga sammanhang? Hur mår du om någon konstant påpekar vilka fel du gör?

Visa respekt – barn gör som vi gör.

3. Sunt förnuft

Verkar det vettigt? Då är det troligtvis det. Krångla inte till det. Att vara konsekvent underlättar.

Barnuppfostan – viktigast av allt

Alla ungar är olika. Barnuppfostran är inte svart eller vitt / rätt eller fel*. Välj det som känns rätt för dig och din familj, här och nu. Hitta inspiration i de olika ”metoderna” och i diskussionerna om barnuppfostran. Sedan väljer du en lösning som funkar för er.

Barnuppfostran är något vi föräldrar lär oss på vägen – tillsammans med våra barn. Blir det fel så gör vi om tills det blir rätt. Tillsammans.

 

*Med undantag för om det är olagligt. Är det olagligt har du troligtvis dessutom totalt misslyckats med att förstå vad kärlek, respekt och sunt förnuft innebär.

 

Fråga: Hur tänker du kring barnuppfostran?

Lämna en kommentar