Hur ska jag bada mitt nyfödda barn?

När jag var gravid med mitt första barn insåg jag, sittandes på en buss hem från jobbet, att jag inte hade en aning om hur man ska tvätta sitt barn. Hur ofta? Hur tvättar man snoppen/snippan? Ska de smörjas in? Vad ska man tvätta dem med? Hur varmt?

Nedan hittar du svar på några av dessa frågor.

Informationen kommer från Natusan om vad du ska tänka på när du badar och vårdar ditt barns hud. Massor av handfasta och bra tips!

Var 5:e förälder är osäker
Okunskap leder till osäkerhet som ofta leder till oro. Att nyfödda har känslig hud vet de flesta men hur denna sköra hud bör vårdas kan vara svårare att veta som nybliven förälder. Natusan har gjort en undersökning visar att var femte förälder känner osäkerhet och oro för hur de ska vårda sitt nyfödda barns hud.*

Spädbarns känsliga hud
Det är något speciellt med spädbarns hud, vuxna slutar aldrig att förundras över hur mjuk och len den är. Vad många kanske inte tänker på är att bebisars hud skiljer sig markant från vuxnas hud på fler sätt än vad som kan upptäckas bara ögat eller känslan i fingertopparna. Små barns hud är till exempel hälften så tjock, har inte samma möjlighet att svettas, är täckt av tunnare hår och har färre kollagenfibrer än vuxnas hud.** En annan stor skillnad ligger i hudens förmåga att absorbera fukt och andra substanser applicerade på huden samt förmågan att släppa ifrån sig fukt.*** Båda dessa egenskaper är markant högre hos små barn varför det är särskilt viktigt att använda hudvårdsprodukter som är speciellt framtagna för känslig babyhud.

Använd inte hudvårdsprodukter avsedda för vuxna
Eftersom bebisars hud har så mycket lättare för att absorbera produkter som appliceras på den är det inte rekommenderat att använda hudprodukter framtagna för vuxna. Ingredienser som inte är någon fara för en vuxens hud kan orsaka irritation hos ett litet barn.

Vatten det enda som behövs?
En seglivad myt som fortfarande cirkulerar är att vanligt vatten är det mest skonsamma för skör babyhud. Forskning visar dock på motsatsen, bad- och rengöringstvätt som är särskilt framtagen för bebishud är betydligt mer skonsam mot huden. Resultaten visar även att bad- rengöringstvätt ger mindre hudirritation och flagning än enbart vatten.****

 

Puk tipsar:

 • Inotyol – grym salva till röda rumpor
 • Babyolja – några droppar i vattnet och så slipper du smörja in efteråt. Funkar utmärkt till barnet själv rör sig i badvattnet – sen blir det för halt!
 • Babyolja är oväntat bra att ta bort bajs med.
 • När barnet börjar äta mat – smörj in ansiktet/runt munnen innan första måltiden på dagen så skonar du huden när du skrapar bort mat och torkar efteråt.
 • Köp en badtermometer! Det är hopplöst att veta hur varmt 35-38 grader är.
 • Tvätta snoppen: man ska inte dra bort förhuden. Tvätta rent i alla veck och torka torrt efteråt.
 • Tvätta snippan: Tvätta alltid framifrån och bakåt för att inte få bakterier från stjärten.

Natusan Baby tipsar:

 • Använd bara produkter som är särskilt framtagna för den specifika sköra babyhuden.
 • Tänk på att bajs, kiss och mjölk har en hög fetthalt vilket gör det omöjligt att ta bort alla rester med bara vatten.
 • Efter badet, gnugga inte ditt barn torrt utan badda försiktigt med en mjuk handduk. För kraftig torkning kan skada eller irritera barnets hud.
 • Var extra noga med att torka och smörja in området kring blöjan, runt munnen och vid armhålorna. Dessa ställen är extra utsatta av fukt, värme och friktion vilket kan göra din bebis hud röd och flagig.
 • Kom ihåg att rätt vård av din bebis hud kan minska risken för uppkomsten av hudproblem i framtiden.

Mer info hittar du på: Natusan Baby

 

Källor:
*  Undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Natusan baby i mars 2009 där 409 föräldrar deltog.
** Principles of Infant Skin Care, 2002, Johnson&Johnson Consumer Company Ink
*** Principles of Infant Skin Care, 2002, Johnson&Johnson Consumer Company Ink.
**** Tierney N, Friscia D, Telofski L, et al. Clinical study summary presented at the American Academy of Pediatrics, 2006.

Lämna en kommentar