Jordgubbssylt – den enkla varianten

`

Varför göra saker svårt när det kan vara enkelt? Jag älskar genvägar, särskilt när resultatet blir lika bra :-)

I helgen gjorde jag äntligen jordgubbssylt. Det är i slutet av säsongen för jordgubbar, men skynda er så hinner ni! Vad jag gillar med hemmagjord jordgubbssylt är att jag vet precis vad som är i den och jag kan få den konsistens jag vill.

I vår familj används sylten huvudsakligen till en sak: pannkakor. Så jag vill inte ha så många hela bär, för de spottar sonen ändå ut. En omgång med stavmixern i den kokta sylten ger perfekt pannkakssylt.

Receptet är busenkelt:

1-2 kg jordgubbar (1 kg är “vanlig” sylt och 2 kg är lättsockrad sylt)

1 paket syltsocker

Snoppa jordgubbarna och dela i mindre bitar. Varva jordgubbar och socker i en stor gryta och låt stå några timmar för att gotta till sig. Rör gärna runt ibland, men det är inget krav.

Sedan ska det koka kraftigt 2-5 min under omrörning. Ta bort grytan från spisen och tag bort skummet, använd stavmixern om du vill ha en slätare sylt. Det går att hälla i lite vatten om du vill ha en mindre fast sylt.

Viktigt när man gör sylt är att man har rena burkar. Jag diskar burkarna noga innan och kokar locken samtidigt som sylten. För att slippa sylt på kanten (så locket klibbar fast) kan man använda en tratt. Fyll burkarna med sylt nästan helt, sätt på det varma locket och vänd burken upp och ner. Detta gör att du är säker på att burken blir helt tät.

Skriv datum och innehåll på en bit frystejp. Sedan brukar jag ta en tygbit och ett snöre för att snygga till burkarna – de måste ju vara snygga när de står i källaren :-)

Öppnade burkar ska stå i kylskåpet, men oöppnade kan stå i rumstemperatur. Ljus kan dock göra  att sylten mörknar, så har du en sval mörk plats är det bra.

[ad#Adsense-4]

3 kommentarer till Jordgubbssylt – den enkla varianten

  • gjorde med jordgubbssylt på den enkla vägen för en tid sedan :) kram

  • hemmagjord sylt är ju fantastiskt gott!

  • Andrea

    Vi hade smakprov idag! Hemmalagad hallonsylt och köpe-hallonsylt. Gissa vilken som vann…

    Ett tips är att frysa in lite småbitar (vi kör med smakportionsformarna från barnmatsburken.se) och ta en puck på vaniljglassen! Makalöst smidigt och gott att få lite olika smaker (blåbär, hallon, jordgubb är standard).

Add Comment Register



Lämna en kommentar