Kanelbullens dag

Kanelbullens dag firas varje år den 4 oktober, ända sedan 1999. Dagen instiftades av Hembakningsrådet, för att de ville fira deras fyrtioårsjubileum. Syftet var att hylla vår hembakartradition genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk. Och att skapa en tradition som alla kan delta i.

 Vetebullar ca 50 st.150g margarin
5 dl mjölk
50g jäst (röd, för söta degar)
½ tsk salt
1-1½ dl socker
ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning:
ca 125 g smör
1½-2 dl socker
4 tsk kanel.

Pensling och garnering:
1 ägg
Pärlsocker eller mandelspån

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt och socker samt ca 2/3 av mjölet. Arbeta degen smidig och blank. Tillsätt eventuellt mer mjöl men spara minst 1 dl för utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Gör fyllningen under tiden. Rör ihop det rumsvarma smöret med socker och kanel.

Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på mjölad arbetsbänk. Knåda degen smidig. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Bred på fyllningen jämnt över ytan. Rulla ihop och skär varje rulle i ca 2 cm breda skivor. Ställ skivorna i pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Låt dem jäsa övertäckta med bakduk i ca 30 min.

Slå på ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över strösocker/mandelflarn.
Grädda i mitten av ungen i ca 5-8 minuter.

Gott blir det! :D
Lycka till!

 

Vill du prova en annan typ av bullar så prova RIMBO-bullar – ruggigt gott! Och här hittar du ett recept på snabba bullar som du kan variera på många olika sätt.

6 kommentarer till Kanelbullens dag

Lämna en kommentar