Kärt barn har många namn

Kärleksmums, Mockarutor, Snoddas, Kramfors-kakor, Chokladrutor med kokos – vad kallar du dem?

Jag kallar det Kärleksmums, ett namn jag verkligen gillar. Smaka på det: Kääärlek och mmmmmums. Mjuk kaka och lite kladdig på toppen – gott! Det är definitivt en av mina favoritkakor.

En annan detalj jag gillar är att den går att frysa in. Den tinar dessutom snabbt så det är enkelt att få lite god fika till kaffet. Fast stoppa inte in den i mikron, det gillar inte glasyren :-)

Kakan är enkel att göra, du gör den i två steg: 1) först gör du den mjuka botten i en långpanna. 2) När botten svalnat brer du på glasyren och stör över kokos.

Botten:

  • 150 gram smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk siktad kakao
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl mjölk

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna till bunken varvat med det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i en panna med bakplåtspapper, ca 30 x 34 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Låt kakan svalna.

Glasyr:

  • 75 gram smör
  • 1-2 msk kallt kaffe
  • 3 msk siktad kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3½ dl florsocker
  • kokosflingor

Smält smöret till glasyren. Tillsätt övriga ingredienser. Bred glasyren över den kalla/ljumna kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär stora bitar och njut!

 

Tips: Frys in i fyrkantiga plastburkar (tex köpekakor eller GB BigPack). Lägg ett bakplåtspapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

Add Comment Register



Lämna en kommentar