Kolla in, en fästing…!

Vem får egentligen fästingar…? Är det bara hundar, katter och orienterare, några bärplockare eller är det alla som vistas ute som kan få fästingar? Alla som rör sig utomhus är i riskzonen att få en fästing som försöker sig på att få dig som ”värddjur”. En liten (ca 2-3 mm) obetydlig mörkbrun platt sak som verkar ganska meningslös, men den gillar dig och ditt blod.

Var finns fästingar

Fästingar håller till i högt gräs och buskar och sitter hela livet och väntar på lämpligt ”värddjur” att klänga fast i och sen hitta en trevlig punkt att fästa sig vid. Problemet för fästingen är att den, när den väljer just dig som är människa, begår ett nästan garanterat självmord eftersom den kommer att antingen bli utdragen eller om den mot förmodan skulle bli färdig med sin uppgift kommer att trilla ner på köksgolvet och torka ut.

Var gömmer de sig

Foto: Wikipedia

Kolla alltid kroppen efter att ha gått i skog eller på ängar med högt gräs. Ett fästingbett brukar klia som ett myggbett och blir lite irriterat när fästingen har fastnat. Populära ställen är tunn hud, t.ex. vid midjan och i knävecken.

Håriga ben kan vara populära då fästingen måste ha nåt att få tag i när du kommer förbi. Detta borde innebära att den manliga dominansen som fästingbärare borde vara stor. Dock har jag hittat en fästing på Vilgot då han var 2 år och inte hade (så mycket) hår.

Hur man tar bort fästingar

Det allra bästa och det sätt som rekommenderas är att med pincett dra ut fästingen utan att trycka och dra för hårt. Nyp om fästingen så nära huden som möjligt och håll så mycket tryck så att den precis följer med i draget. Ryck inte och kläm inte sönder fästingen. Ofta lever fästingen efter borttagningen – det är bra, då är det inget kvar på kroppen.

Sätt fästingen på ett vitt papper och studera den lille gynnaren när den kryper iväg. Är man riktigt nyfiken på den kan man sätta den under lupp och förundras över hur den kan hitta vägen från marken upp på ett grässtrå och in i dina byxor utan att se och höra, och inte hoppar den värst bra heller.

Förr var ofta tipset att sätta en droppe olja eller annat irriterande på fästingen så att den skulle försvinna från platsen, men det är inte att rekommendera, den kanske till och med dör och blir sittande i bettet.

Sjukdomar

Sjukdomar som vanligen associeras med fästingar är framför allt Borrelia och TBE

Borrelia som är den ena av de två sjukdomarna som fästingar sprider brukar upptäckas, dock endast i ca 50-75% av fallen, genom att området där bettet satt blir rött med storlek som en handflata. Läs mer HÄR

Symptomen för TBE, den andra av de två sjukdomarna, har influensaliknande symptom 1-2 veckor efter bett. Läs mer HÄR

Bra sidor för mer information:

www.fasting.nu

borrelia-tbe.se

 

Lämna en kommentar