Korkad av socker?!

Dricker ni saft eller läsk hemma? Äter kakor, godis och chips? Då är ni som många andra familjer. Vi fikar och äter lördagsgodis men försöker hålla det på en lagom nivå.

Efter att ha läst om effekten socker har på råttor kommer jag definitivt tänka på hur mycket sötsaker framförallt barnen äter. Jag visste att man kan bli tjock av socker men att man kan bli dum?!

Faktum är att intag av stora mängder kan påverka minnet och inlärningen. Man har testat att ge råttor saft/foder med 15% fruktos (läsk innehåller ca 12% socker) under en längre period och resultatet var entydigt: råttorna blev långsammare och lärde sig inte lika fort. Forskarna upptäckte också att omega-3-fettsyror delvis skyddade mot skadorna av sockret, men inte helt.

Framtida forskning kommer undersöka vad som händer hos unga människor som permanent får för stora mängder socker och små mängder omega-3-fettsyror under uppväxten.

Forskaren Fernando Gomez-Pinilla säger om resultatet:”Jag blev mycket överraskad av att se hur kraftig effekt socker kan ha på hjärnan. Det bekymrar mig att veta att den kost människor äter kan påverka humör och inlärningsförmåga så mycket”.

Det stora problemet är dock inte sockret utan för stor mängd socker. Så Vilgots 5 godisbitar borde vara okej. Vi får väl se till att äta fler nyttiga omega-3-fettsyror som finns i tex lax, tonfisk, valnötter och olivolja.

När började era barn äta godis?

Källa: Undersökning i Journal of Physiology (15 maj 2012).

Lämna en kommentar