Lösstid….

Har du barn på dagis så känner du till löss, antingen har ditt eget barn det eller så har du sett affischen ”vi har löss igen…”

   

Varning – Hösten och vintern är lösstid för barnen leker mer med huvuden tätt ihop så här kommer ett inlägg om löss och vad man kan göra åt det – och det kan giva akut kli….!

     

Vad gör man när ens barn plötsligt kliar sig våldsamt i håret? Och kan man förebygga lusplågan?

     

Det bästa du kan göra är att köpa en lusekam. Har bara hittat test før Bug Buster kammarna ännu – och de fungerar. Men det finns många olika typer av kammar i handeln. Så det är bara att börja leta.

       

Börja med att tvätta håret och balsamera, man ska kamma håret ända ner till hårbotten, där de flesta löss gömmer sig. Löss föredrar en varm nacke eller i området bakom öronen, men du kan också hitta de små jäklarna i resten av hårbotten (se detaljer senare).

 
 

Är det löss eller mjäll?

Är det löss så finns det oftast tydliga rivmärken i hårbotten. Några repor är så stora att det blir blodiga sår i hårbotten. Kamma ordentligt över dessa områden,  skaka loss mjäll / löss / gnetter från kammen över ett vitt papper eller en pappershandduk och se efter om det finns löss eller ägg. Löss är nämligen inte alltid lätta att se i håret, de får nämligen färg från sin omgivning, som kameleonter. De kan vara allt från nästan genomskinliga grå-vita till mörka och blodfyllda.

 
Löss kan lätt förväxlas med mjäll, men vid en närmare granskning, som att använda ett förstoringsglas, så kan du tydligt se att de rör sig. Detta gillar barnen ofta, så låt dem titta på.
 

[ad#Adsense-4]

Varför kliar löss?

Löss har en saliv som de spottar i de bett de gör i hårbotten. Denna saliv gör att blodet inte koagulerar lika lätt och lusen har enklare att få i sig blodet. Bra för lusen alltså, men det gör dock det hela mycket jobbigare för oss människor.

Kan löss hoppa?

Löss har inga vingar, så de kan inte flyga eller hoppa. Löss kryper med sina 3 par ben. Och löss lämnar inte frivilligt en varm hårbotten. Vanligtvis är det när två huvuden möts. och lössen kryper från en hårbotten till en annan.

Tycker löss om nytvättat hår?

För löss är det helt likgiltiga om håret är rent eller smutsigt. Det är hårbotten de är intresserade i. Och det är blod i varje hårbotten, så länge det finns lite hår (mer än ½ cm) som löss kan gömma sig i, så är de redo att bosätta sig i hårbotten.

  • Löss förökar sig med ljusets hastighet, så du måste lägga in en attack så tidigt som möjligt
  • På dagis eller skola är det bra att ha en handlingsplan om lusen kommer på besök,) så att du vet vad du ska göra när ditt barn
  • Genom att kamma noggrant varje vecka, så kan du nästan alltid undvika ett stort lusutbrott.
  • Om man lägger saker som har löss på sig (borster, hårband mm.) i frysen i ett dygn så dör lössen

Hur blir vi lössfria

Kamma håret var fjärde dag i 14 dagar. Du börjar med att tvätta håret och sätta balsam i. Använd en kam av god kvalitet och red håret från hårbotten till hårspets. r. Det är bra att vara systematiskt när man kammar. Ta bort eventuella löss och ägg varje gång du dragit kammen genom håret så du inte bara puttar runt lössen.

Hur kan du göra kamningen mer njutbar

Om barnet har löss och jag måste kamma, så kan jag lika gärna göra det lite trevligt!

Sätt på en ljudbok eller sätt på en film så att barnet är upptagen med något. De flesta barn tycker det är svårt och tråkigt att behöva sitta still så länge, så det är bra med lite utsvävningar under resans gång. De flesta barn tycker också det är kul att se lössen i ett förstoringsglas.

Bestäm en fast dag som du kammar på- så att det blir rutin.  Det kan också skrivas in i kalendern.

Placera barnet på en höjd där du inte behöver böja dig medan du kammar. T.ex. på kuddar på en matstol.
 

Lusbekämpningsmedel

Det finns många olika kemiska preparat för att bekämpa löss. Populärt uttryckt kan man med olika typer av fonder löss gift, kväva dem eller dränka dem. Tyvärr visar erfarenheten att lössen är resistenta (motståndskraftiga) till kemikalier i olika lusshampoo, sprayer, etc. Så det finns ingen väg runt kamning.

Det tar tid att kamma hår, men det är fortfarande det enda effektiva sättet jag kan bli av med löss på. Är du gravid eller ammar, så är det viktigt att du undviker skadliga bekämpningsmedel – inklusive de flesta kemiska preparat (även “naturliga produkter”) till att bekämpa lössen. Detsamma gäller för minderåriga barn i förskoleåldern.

Gemensamt för alla kemiska lusbehandlingar är att det inte finns några vetenskapliga studier som bevisar effekten av ämnet/metoden. Vi vet däremot att kemiska ämnen, förutom att vara stressande för ekologin, är problematiska för hälsan på grund av förekomsten av bekämpningsmedel, allergiframkallande ämnen eller silikon föroreningar. Behandling med kamning har bevisad effekt om behandlingen görs korrekt.

 

[ad#Bokus sök] [ad#Bloglovin1]

5 kommentarer till Lösstid….

Lämna en kommentar