“Så blir barn till!” Mammapanelen berätter

20131101mammapanelen copy

 

Du kanske har fått frågan eller går du fortfarande och väntar? Säkert är att förr eller senare kommer frågan – och hur svarar man då?

Jag tänkte att det var en bra fråga för mammapanelen – “så kommer barn in i magen”

Hur har ni berättat det för era barn eller kommer ni ihåg hur ni fick det berättat för er?

 

När vuxna kramas och har tur

Vi har sagt att när vi träffades tyckte vi SÅÅ mycket om varandra och vi ville ha en bebis. När frågorna blev mera ingående om hur bebisen kom in i magen så sa vi att när två vuxna kramas och vill ha en bebis så har de ibland tur och får en bebis i mammas mage. Att då inte säga att det blir en bebis har också kännts lite viktigt eftersom det idag inte alls är tabu att prata om problemet att få en bebis. Då känns det också viktigt att de lär sig, med tur får man en bebis. En del har ju tur att kunna kramas men får göra en resa till annat land för att hämta hem en bebis som bott i någon annan mammas mage. (min tanke är på framtiden att kunna vidareutveckla detta till att den mamman valde att hjälpa adoptivföräldrarna. Sen behöver man ju inte berätta hela hårda kalla sanning alltför tidigt, om varför det är för många barn på sina ställen.).

Linda - Jag är en gotländska som älskar att pyssla. Då vi har barn med allergier görs också en del upptäckter inom maten, som jag försöker dela på bloggen.

 

Snopp och snippa

Kände oss tvungna att ta det där samtalet med dottern när hon kom hem från dagis och sa att någon sagt att bebisen kom in i magen när man svalt ett frö. Det var ju en rolig tanke, men ville inte lura henne så det var bara att sätta igång. Kommer inte exakt ihåg hur samtalet gick till men pratade om att när två personer är kära och älskar varandra så kan det ibland komma ett litet frö från pappas snopp in i mammans snippa. Hon skrattade och tyckte nog att det var konstigt men accepterade den förklaringen. Nu tror jag egentligen att vi hade samtalet lite för tidigt och i ärlighetens namn tror jag inte att hon kommer ihåg det. Jag tror på att säga sanningen fast utan för många detaljer. Och det känns bra att ha haft det där samtalet en gång, som att ha övat lite, för jag gissar att vi snart kommer att ha det igen!

 

Popprinsessan - Tjej/fru/mamma som försöker pussla ihop vardagen med en sjungande sjuårig dotter, en busig tvåårig son, en prylgalen sjöbuse till man, hund, jobb, resor, sommarstuga och eventuella försökt till viss fritid.

 

20131101mammapanelen2

Sex – ska vara en naturligt

När Cornelia var 4 år och skulle få sin lillebror och alla frågor kom, så körde vi den lätta varianten (eller fega…). Vi gick till biblioteket och lånade böcker som handlade om att få syskon. Då kunde man slaviskt läsa ur boken och sen kom frågorna ganska så naturligt och då hade man boken till hjälp. När Gabriel var 10 år och fick veta att han skulle bli storebror så tyckte han att det var skitpinsamt och sa – Då vet jag vad ni gjort… Ja, vad svarade vi då? Jo, vi hade gjort DET och att det var väldigt trevligt.  Vi försöker vara ganska öppna här hemma men för den sakens skull inte vara för ingående. Det är en väldigt fin balans. Men vi anser att sex ska vara naturligt och inte något man bara gör för att göra bebisar. Vi brukar säga att det är ganska skönt och det vill de vuxna som älskar varandra göra tillsammans för det gillar vi.

Fnulan - ”Jag är inte tjock, jag är bara mycket kvinna” och förutom att jag är en tjock bloggare och en halvgalen kärring lever jag med min stora kärlek och tre barn (18, 14 och 3 år). 

En stjärna på himlen

Alva hade för ett tag sedan en favoritbok, “Innan du fanns” och där berättas det om både döden och födelsen. Där tror två små flickor att man är en stjärna på himlen innan man föds och det tog vi fasta på när lillebror låg i magen. Jag lade sen till att när en mamma och en pappa (ja fördomsfullt att inte dra hela valsen om samkönade relationer men jag gjorde det enkelt för mig) älskar varandra väldigt mycket så kommer stjärnan ner i mammans mage och blir en bebis. Alva gillar förklaringen och den riktiga förklaringen får vänta tills hon blir äldre. Själv fick jag det tidigt förklarat av min 3,5 år äldre syster som uppdaterade mig om allehanda saker vare sig jag var redo eller inte ;)

Anita, mamma till två barn och en tonåring, gillar när det händer mycket och uppskattar skönhet i vardagen

 

Ägg och Frön

Mina barn som är 3 & 5 år vet om att alla kvinnor/flickor har små mini ägg i magen som sedan börjar växa och bli bebisar. Äggen börjar växa när man träffar en kille som man är kär i och man bestämmer sig för att man vill ha barn. För att äggen skall börja växa behövs de pappafrön som kommer från snoppen när pappan har snoppen i snippan. Har man tur så börjar äggen växa och bli en bebis.

Ellinor - dansant tvåbarnsmamma i sina bästa år som helst av allt, virkar, dricker kaffe och pysslar med barnen samtidigt. Största passionen är förlossningar och allt som rör livet i magen, har förmånen att jobba som doula och förlssningspedagog vilket innebär att jag får dela den största stunden i livet familjerna.

20131101mammapanelen1a

Att sova

Ja jag vet ju vad jag fick för svar. Var nog först att jag ville ha syskon. Men då var mamma ensam och då tyckte jag att hon kunde gå in i sovrummet själv och fixa det. Så mycket vet jag. Men det kunde man inte själv fick jag förklarat. När jag sen fick en lillasyster så frågade jag mamma och pappa hur det gick till och då fick jag bara svar att dom sov. Jag frågade då först pappa och han sa “vet inte, jag sov” sen frågade jag mamma och hon svarade samma att hon sov. Jag funderade länge på hur det kunde gå till. Sen fick jag låna en bok som handlade om hur ett barn blev till och kollade på hur bebisen växte från liten till stor och dör stod ju om befruktningen om ägg och sperma men jag tänkte nog aldrig så långt hur sperman kom dit. Desto mer jag kunde läsa sen desto mer kunde jag förstå. Man behöver ju inte gå in på detalj. Bara att du ska få en bok så kan du läsa om det. Jag tror nog inte barn funderar så mycket på hur man juckar till sig själva bebisen utan hur den växer från sperma till bebis.

Sojka - En personlig mammablogg som kretsar kring mitt liv, träning, bland barnprylar och barnskratt! Men även bland bajsblöjor och barnskrik! Har pojkarna Isak 3 år och Elias 7 månader.

____________________________________________

Har ni haft samtalen?  Hur svarade ni?

 

1 kommentar till “Så blir barn till!” Mammapanelen berätter

Lämna en kommentar