Med mössan på svaj

Nu när våren börjar visa sig så är det dags att inventera barnens kläder igen. Jag tycker att ett av de roligaste plaggen bland ytterkläderna är mössan – den är lätt att variera och det finns SÅÅÅÅ mycket fint!

När solen tittar fram blir jag sugen på att skapa saker: jag gillar att sy och pyssla men det får inte vara svåra eller stora projekt – för jag är expert på att påbörja saker som inte blir avslutade :-)

Att sy en mössa tillhör det som jag klarar av! Med ett fint tyg, en helt vanlig symaskin, en dubbelnål och ett enkelt mönster kan du snabbt och enkelt sy mössor till hela familjen.

Än så länge har jag gjort en mössa till söta Elvira och en till Vilgot, men det ska fler för Vilgot fick välja två tyger: ett med fordon och ett med robotar.

Elefant-mössan var egentligen till Vilgot, men den passade inte eftersom jag glömde sömsmån :-D

Att tänka på när du syr mössa:

  • Använd en dubbelnål, finns att köpa i sytillbehörsaffärer. Den gör sömmen stretchbar. Lätta lite på undertråden och dubbelkolla att maskinen är inställd på raksöm så nålen inte knäcks. Sy med ganska korta steg, annars kan sömmen se konstigt ut när tyget dras ut.
  • Tvätta tyget innan så att mössan inte blir för liten om det krymper.
  • Välj ett stretchbart tyg: jersey eller interlock. Det räcker med tryck på en sida (singeljersey) för det mönstret jag har använt.
  • Gör inte mössan för stor, då jersey-tyg stretchar och mössan behöver sitta lite tajt för att sitta bra på huvudet.
  • Långa mössor är fint men inte praktiskt på de riktigt små då de lätt kasar ner över ögonen.

Om du inte vågar dig på att sy en mössa själv (men testa för det är enkelt och kul!) så finns det massor av fina att köpa på nätet. Vilgots djungel-mössa är från Ahug och Frej hade en babymössa (Fröå) från Frithiof som satt väldigt bra.

Mönstret jag har använt är från Blomma åker vagn och får endast användas för privat bruk.

 

Lämna en kommentar