Odla egna tomater

Jag älskar goda tomater, särskilt små och söta. Sonen äter dem som snacks. Hemma sköter min man de vanliga krukväxterna för jag glömmer alltid att de ska vattnas… Trots det tänker jag i år ge mig på att odla tomater från frön. Anledningen är att jag har ett hörn i trädgården där solen skiner och tomatplantorna kan stå lite skyddat från vinden. Det skulle vara väldigt roligt om vi kan plocka våra egna tomater i sommar. Jag tror att sonen kommer att älska att få vattna dem.

Man tar en liten kruka, ca 10×10 cm. I botten lägger man vanlig blomjord och överst ett lager med såjord. Lägg två frön i varje kruka, diagonalt med ett i varje hörn. Täck över med såjord. Såjorden har mindre näring, när fröet växer letar sig rötterna ner till den mer näringsrika jorden.

I början ska krukorna stå ljust, de behöver 12 timmar om dagen. De behöver även mycket vatten, använd en sprayflaska och duscha dem ofta, morgon och kväll. Mina står i köksfönstret för att jag inte ska glömma dem -som tur är har jag en assistent som hjälper mig…

Tomatodling

Efter ett par veckor är det dags att stödja plantorna.

Efter ytterligare några veckor är det dags att plantera om i vanliga små krukor. Du kan kolla om dina plantor är redo genom att vända på dem, om du ser små vita rötter i botten är det dags. Spara den planta i krukan som är kraftigast.

Nu ska tomaterna växa till sig någon månad. Sedan ska de planteras om igen i en rejäl kruka, minst 10 liter, som placeras utomhus. Välj det varmaste och ljusaste hörnet du har. Glöm inte att vattna tomaterna – de kräver mycket vatten och omtanke. Ett perfekt jobb för en hjälpsam 2-åring!

bloglovin

6 kommentarer till Odla egna tomater

 • Wow, vilket jobb för lite tomater!häftigt och imponerande!! Lycka till!

 • Puk

  Det låter kanske mer än vad det är, det går faktiskt ganska fort att plantera. Och det kan blir VÄLDIGT många goda tomater -- i ett soligt hörn och mycket vatten växer det som ogräs! :-)

 • Körsbärstomater är fruktansvärt gott :) Jag äter dom också som snacks!

 • Vad mysigt!o så gott med egna!
  Det är ju de som smakar bäst!

 • Kungen av Skåne

  Lägg en pinne i botten på krukan med ett fastbundet snöre så långt som du vill ha plantan hög som den kan klättra på senare. Binds då fast i toppen på nedstucken pinne eller kanske till och med i taket, motsvarande. Mycket sol, massor av värme, vindskydd!, gärna växthus, alltid fuktigt inte blött, näring! Bind upp och tjuva toppskotten när du är nöjd så du får frukt istället för blad. Det kommer att bli fånigt gott med solvarm tomat sallad. Extra nyttigt för åldrande män. Innehåller viktig skit. Glöm inte tjuva möget!

 • Puk

  Smart! Det ska jag prova nästa år!

  / Puk -- Babydjungeln.se

Lämna en kommentar