Tid att pyssla? Gör en personlig pekbok

Alice är galen i böcker, hon tittar i dem, pekar och undrar vad bilderna betyder (förutom nu, då hon tycker att allting är en hund ;D). Jag har därför gjort en personlig pekbok till henne, med bilder på saker som hon känner igen och som gör henne trygg. Tanken är att vi ska ha den med oss när vi är iväg någonstans, just för att ha något bekant och tryggt. Det sägs att sådana här böcker hjälper barnet att få en förståelse för varifrån de kommer, men det låter lite far out.. Trygghet tror jag nog de ger däremot.

Idéen kom från hennes dagis som gör sådana bäcker till alla barnen.

Det finns lite olika sätt att göra dem på. Gemensamt för dem allihop är att du måste välja ut vilka foton du vill ha med. Vi valde foton på familjemedlemmar, kompisar och husdjur. Tror jag kommer lägga till sidor i framtiden med vårt hus, lite leksaker och kanske barnvagnen, vardagssaker helt enkelt.

Man kan alltid beställa en dyr fotobok på nätet, men jag vill hellre göra en själv. Den kan hon bita och dra i utan att det gör något.

Den till dagis

På Alices dagis har de en del färgat papper och sånt som man kan klistra bilderna på innan de läggs i en lamineringsmaskin. Sen gör de hål i ena hörnet och knyter ihop den och så är det klart! Man kan också använda plastfickor med lite papp emellan bilderna om du inte har någon lamineringsmaskin (och vem har det?)

Den till fickan

Denna bok är lätt att ta med överallt och får utan problem plats i skötväskan.  Man gör så här: ta några plastfickor i fotoformat, sätt en bild i var ficka (viktig detalj, glöm inte den..) och sy ihop plastfickans öppning. Lägg fickorna på varandra och sy ihop kanten. Vips! En bok! För Alice skull sydde jag på några tygbitar på kanterna, det gör den lättare att bläddra i.

Den snabba

När jag var liten samlade jag på bokmärken. En sådan pärm kan man med fördel använda och göra en scrapbook. Den kan du fylla med vad du vill i bildväg. Fördelen med denna metod är att den är snabb att göra och man behöver inte så mycket hjälpmedel. Det är också lätt att byta bilder när barnet växer. Om barnet lär sig att öppna flärpen där man sätter in bilden får man tejpa igen den, det tar barnet i alla fall ett halvår att klura ut hur tejp funkar..

 

PhotoBox

 

Lämna en kommentar