Regeringen slopar krav på vab-intyg

Är jag den ende som tycker att VAB-intyget är krångligt? Inte bara för mig men också framförallt för förskolan (tycker att de har viktigare saker att ta hand om)…

Därför tyckte jag att det var söt musik i mina öron att höra att vid årsskiftet försvinner kravet på vab-intyg för att få tillfällig föräldrapenning för sjuka barn. Vi tar tacksamt emot detta!

 

Följende är ett utdrag från SvD

 

Efter kritik från barnfamiljer, skolan, förskolan och inte minst Försäkringskassan och alla oppositionspartier, har nu regeringen enats kring att slopa vab-intyget som infördes sommaren 2008. Beslutet är inte oväntat, men hade väntats senare under hösten.

–Jag vill inte ha det ogjort med vab-intyget, men vi måste ha rimliga kontroller och inte ställa till det för den som vill göra rätt. Nu är tiden mogen att ta bort det eftersom också Försäkringskassan satt det höst upp på sin lista över byråkratiska regler som man vill slippa, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Staten gör en besparing på 22 miljoner kronor om året när intyget försvinner nästa år. Inget talar heller för att överutnyttjandet eller fusket med vab-dagar kommer att öka.

Se försäkringskassans pressmeddelande här

Lämna en kommentar