Rött, sött och barnvänligt

I helgen gjorde familjen något som jag minns från min egen barndom: vi plockade jordgubbar. Vilgot gick runt och njöt av att kunna äta egenplockade gubbar medan mamman och pappan fyllde några lådor med stora, härliga och solmogna jordgubbar.

När vi kom hem så åt vi jordgubbar med mjölk och sedan snoppade jag jordgubbar till pannkakssylt (receptet hittar du HÄR). I år blir det dubbelt så mycket som förra året för sylten räckte inte till alla pannkakor vi åt i vintras :-)

Det räckte även till en liten sats jordgubbssaft. Smaken är underbar! Så prova om du har 1 kg jordgubbar, det är enkelt att göra själv.

Du behöver:

 • 1 kg jordgubbar (ca 2 liter)
 • 4 dl vatten
 • 6 dl socker per liter avrunnen saft
 • 1 krm natriumbensoat (per avrunnen liter saft)

Gör så här:

 1. Rensa bären och skölj dem om det behövs.
 2. Koka upp vattnet, lägg i vären och koka kraftigt till de är mjuka, ca 10 min. Rör sönder bären och tryck dem mot grytans kant så att de avger sin saft.
 3. Sila bärmassan (ca 30 min). Det är absolut enklast med en silställning. Men det går även utan, lägg en tunnt vävd diskhandduk i ett durkslag. Tänk på att färgen inte går bort.
 4. Mät den sura saften, koka upp den, rör ner sockret och koka upp igen.
 5. Dra grytan från värmen och låt stå några minuter till en hinna bildats på saften. Skumma.
 6. Blanda i natriumbensoat utrört med lite saft i en kopp.
 7. Häll den heta saften i varma, väl rengjorda flaskor ända upp, Tillslut flaskorna genast med rent skruvlock eller kork. Förvara svalt.

Jag fick ca 8 dl avrunnen saft.

Lämna en kommentar