Sol, sommar och sandlåda… Vad ska man tänka på

Nu när sommaren står för dörren så har vi tänkt att Alice ska få en sandlåda. Föreställer mig hur hon sitter och gör sandkakor och vi sitter och tittar på  med ett glas vitt i handen.. Eventuellt kan vi visa hur man gör ett sandslott.

Men innan vi åker till trähandlarn ska vi ha koll på utformningen, material, placering – och vad man ska tänka på med tanke på bakterier. 

Själva sandlådan

Där finns sandlådor i både plast och trä.  Viktigt för både är att där finne ett ställe som barnet kan sitta på, tex en lite bredare planka på kanten. Det är också en fördel när du själv sitter med och leker med.  Betongstenar är inte bra att sitta på, de blir snabbt kallt för barnet och det är hårt att slå sig på. 

Om du själv vill bygga

Är träd utan splintar att föredra. Tryckimpregnerat träd är inte bra alls, eftersom impregneringsmedel är giftigt och/eller cancerframkallande.

Den bästa sanden

Man kan köpa certifierat sand på samma ställe som man köpa sandlådan. Det är också viktigt att sanden inte blir förorenad underifrån med jord. Om där inte finns botten i lådan kan man göre en fast beläggning av trädgårdsten eller lägga ut fiberduk. 

Runt om sandlådan

Om du vill ha ett skydd runt om sandlådan är gummiflis att föredra Trä- och barkspån  är inte bra eftersom de kan innehålla mögelsvamp och ge spingor.

Överdäckning

För att undgå att djur kommer in i sandlådan. Ett kraftigt nät eller inte helt tätt trädäck är bäst. Presenning och tätt träddäck är inte så bra eftersom det blir kondens under sanden så det inte hinner bli töret.

 

Var skal den stå

Om det är möjligt vill många gärna ha den där det är skuggigt när det är varmast, detta kan göras med parasoll, eller genom att sätta den på en plats som är skuggig när det är som varmast.

Om sandlådan är satt bredvid träd eller buskar med bär kommer det många insekter. Det rekommenderas därför att man sätter sandlådan min. 1 meter från bärbuskar och träd ska stå så långt ifrån att sandlådan inte blir förorenat med blada och hållas blöd av regndryp. 

Håll sanden ren och bakteriefri

For att hålla sanden ren skal man tänka på följande

  • Ta bort avföring från djur
  • Ta bort allt avfall
  • Undvik smulor och andra matrester i sandlådan – det drar till sig djur
  • Ha koll på om sandlådan är byggd av material som innehåller giftiga ämnen
  • Byt sanden minst 1 gång pr år.

1 kommentar till Sol, sommar och sandlåda… Vad ska man tänka på

  • Margareta Norlander

    Allvarligt. Ska man tänka på allt detta för att barnen ska få gräva i lite sand och ha skoj? Kan inte minnas att vi NÅGONSIN bytte sanden i sandlådan när jag var liten. Där var garanterat kryp, löv o ibland var katten dit… men vi överlevde det med, och hade kul.

Lämna en kommentar