Skadeguiden – Slag i huvudet och bulor

Vi har tidligare tipsat om hur man får tryggare hem för de små, och vad man gör med klämda fingrar. Här är litte råd om vad man skal göra om barnet slår sig i huvudet.

Slag i huvudet och bulor

-          Lägg nåt kallt där barnet har slagit sig. Istärningar eller frusna grönsaker är bra och lättillgängligt. Tänk på att svepa in det frusna i en handduk. Man kan också ta blöta skumservetter. Håll det kalla mot skadan I ca 20 minuter eller till barnete lugnat sig.

Om ditt barn fått ett kraftigt slag mot huvudet skall man vara observant på förändringar i beteende hos barnet underr ett dygns tid. I mycket sällsynta fall kan ett slag i huvudet skapa en blodansamling i hjärnan. Denna kan utveckla sig närsomhelst unde 24 timmar efter skadan inträffat. Eftersom det inte är så lätt att se om ett barn har huvudvärk ska man var observant på detta:

-          Illamående

-          Dålig aptit

-          Ökat sömnbehov

-          Ingen leklust

Dessa symptom kan tyda på att huvudskadan är svår. I så fall ska man ringa 1177 eller till BVC. Om barnet får kramp, om det kommer klar vätska och/eller blod ur öron eller näsa eller om barnet förlorar medvetandet ska man ringa 112. Detta kan vara tecken på sprickor i kraniet.

12 kommentarer till Skadeguiden – Slag i huvudet och bulor

Lämna en kommentar