Snabba bullar

Detta recept har blivit en ny favorit här hemma, eftersom frallorna är lätta och luftiga, smakar gott, är snabba att göra och kan varieras i det oändliga med samma grunddeg. Här har vi gjort både vanliga bullar, russinbullar, kanelhorn och wienerbröd. Att de bara ska jäsa i 25 minutter gör att Alice fortfarande tycker att det är skoj och om hon inte är med kan jag hinna med en dusch ;)

Recept:

Ca. 12 stk.

6 msk vatten

50g jäst

3 dl mjölk (eller 2 – 2,5 dl vatten för mjölkfria bullar)

50 g smält smör

Ca. 7-8 dl mjöl

1 tsk salt

3 msk socker

1 tsk kardemumma (kan utelämnas)

Pensling:
Uppvispat ägg (eller mjölk for äggfria bullar)

Lös upp jästen i ljummet vatten innan resten blandas i och allt knådas samman. Låt det jäsa i 25 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

TIPS: Lös alltid upp jästen i kallt eller ljummet vatten. Tillsätt lite av mjölet innan du tillsätter salt och socker. Tillsätts salt och socker innan mjölet kan särskilt saltet påverka jästcellerna så jäsningen blir mycket sämre.

Forma bullarna och pensla dom innan de gräddas i ugnen i sisådär 12 m in.

Variation:

Russinbullar: Blanda russin i smeten innan du formar bullarna

Kanelhorn: Kavla smeten i en rektangel. Bred på smör, socker och kanel innan du delar upp rektangeln i små trekanter och rulla som horn. Om du vill ha vanliga kanelbullar gör du istället en rulle och skär ut ca. 2 cm tjocka skivor. Dekorera ev. med glasyr av florsocker utrört i lite vatten.

Wienerbröd: Kavla smeten i rektanglar (1 rektangel = 1 wienerbröd) lägg den ena långsida in över mitten och sedan den andra långsida in över den första. Mellan lagren kan du lägga en tunn skiva marsipan eller smör, så blir de mer som wienerbröd. (En osthyvel är formidabel till detta ändamål.) Dekorera ev. med vallmofrö

[ad#Adsense]

6 kommentarer till Snabba bullar

Lämna en kommentar