Tips till det nyfödda barnets navel

Precis när barnet har fötts finns det fortfarande en puls och blod genom navelsträngen. Några pappor vill gärna själv klippa navelsträngen och det är helt säkert och gör inte ont på varken mamma eller barn. Barnmorskan sätter en klämma eller gummisnodd på navelstumpen innan navelsträngen klipps av.

Att låta navelstumpen torka

Den bit av navelsträngen som är kvar torkar och faller så småningom  av. Det tar en vecka eller två. Fram till dess är det viktigt att hålla navelstumpen ren.

Om naveln blir blöt från kiss, är det tillräckligt att tvätta med vanligt vatten och torka naveln med en mjuk

handduk eller en bomullstuss. Om det kommit bajs på kan du tvätta bort det med oparfymerat tvål. Använd inte puder, salva eller lotion på naveln, vetenskapliga studier av navelsträngen och navel skötsel har visat att det i bästa fall är ineffektivt och i värsta fall hindrar läkning.
Se till att blöjan inte täcker naveln, placera den så att kanten kommer precis nedanför naveln. Om det är en pojke ni har bör snoppen vände nedåt i blöjan, då blir det svårare att kissa uppåt och navelstumpen riskerar inte att bli våt.

Navelns lukt
Medan navelstumpen torkar ut kan det vara lite fuktigt och smutsigt och även lukta illa. Rengör den med vatten, så att skorpan trillar av och klappa den torr. När navelstumpen faller av, kan det komma lite blödningar från naveln istället. Det är helt normalt och slutar snabbt.

Om det blir rött och luktar illa på huden nära naveln kan det vara ett tecken på en infektion. Kontakta då BVC eller din läkare. De kommer att utvärdera vad som ska göras.

Skötsel av naveln:
• Det är en bra idé att tvätta händerna med tvål och vatten innan du ändrar barnets blöja, och när du är klar
- Det begränsar överföring av patogener till och från det nyfödda barnet
• Det är bra att tvätta med rent vatten och inget annat och torka – även under navelstumpen

• Om det har kommit avföring i navelstumpen kan du använda oparfymerad tvål att tvätta det bort med
• Om naveln istället vätskar och luktar riktigt dåligt eller blir röd och svullen, bör läkare konsulterass.

2 kommentarer till Tips till det nyfödda barnets navel

Lämna en kommentar