Tutorial – Bläckfiskar

Snälla Erika som är ambassadör i Lund och en av de som började bläckfisk-insamlingen via  ”små bläckfiskar”  har gjort den här fina vägledning på sin blogg.  Tack för att vi får dela den här också!

20130424 tutorial1

Erika använder sig att ett mönster som är lite annorlunda men det spelar ingen roll.

Erikas mönster med 10 armar hittar du i slutet av inlägget samt på hennes egen blogg: lundabon.blogspot.se

Babydjungelns mönster med 8 armar hittar du här.

Är du nybörjare på att virka? Då kan du lära dig grunderna i vår virkskola.

****** Av Erika Ambassadör i Lund ********

Jag har fått många förfrågningar om mönstret på bläckfiskar och när jag och Jeanette pratade om det så bestämde jag mig för att göra en enklare tutorial med bilder för att försöka underlätta för de som är nya vid virkning eller ovana vid att göra figurer jämfört med platta objekt.
Jag vill säga att detta är den första tutorial jag gör, så jag tar gärna emot tips på hur jag kan göra det bättre i framtiden.

Vega är gjord i ett 100% bomullsgarn i färgen Denim som jag fått. Jag använde virknål 4 och gjorde med dubbelt garn eftersom garnet var så tunt, till stickor 2,5- 3.

1. Gör en magisk cirkel med 6 fasta maskor. (För den som inte har gjort magisk cirkel förr så finns där en jättebra video i detta inlägg – virkskola)

2. Gör 2 fasta maskor i varje fast maska från föregående varv.
Då ska det se ut ungefär såhär:

TIPS: Använd en garnrest i en annan färg i början på varvet så har du bättre koll på början och slutet av varvet.

Fortsätt sedan med ökningarna.
3. 2 fasta maskor i varannan maska från föregående varv.
4. 2 fasta maskor i var tredje maska från föregående varv.
5. 2 fasta maskor i var fjärde maska från föregående varv.


6. 2 fasta maskor i var femte maska från föregående varv.
Ökningarna är nu klara och det ser ut såhär:

(Viktigt, mät diametern innan du går vidare. Enligt konsumentverket måste leksaker till barn vara bredare än 44,5 mm. Är din mindre så gör ett extra varv med ökningar tills det är över 44,5 mm)

och på baksidan:

7-10 är enkla varv, dvs att man gör en fast maska i varje fast maska från föregående varv. Inga ökningar. Detta gör att den tidigare platta rundeln nu kommer att bli skålformad.
Jag använde startänden som maskangivelse så jag visste var varvet började och slutade, det är därför det sticker ut en tråd ur den.

och baksidan:

11- 16. Två varv med minskningar och sedan ett varv enkelt. Gör detta två gånger.
(Dvs. Två minskningsvarv, ett enkelt, två minskningsvarv, ett enkelt)
Minskningsvarven: Två gånger på varvet så gör man 2till1, dvs du gör två maskor till en genom att gå ner i första maskan, ta omslag, ta upp och direkt gå vidare till maska två och ta ett omslag där. Sedan gör du som vanligt med en fast maska men du tar av båda omslagen på en gång.

När varv 16 är gjort ser det ut såhär:

Om du inte har fäst startänden så är det bra att göra det nu innan det blir för trångt att vända virkningen ut och in. Välj vilken sidan du vill ha utåt, det är en smaksak och resultatet blir precis lika bra vilken du än väljer. Jag valde att ha den randiga sidan, där man kan se spiralen, utåt.
Dra ihop den magiska cirkeln en sista gång och fäst sedan tråden. Gör detta på den sidan som du bestämt ska vara insida så kan trådänden vara kvar när du fäst den. Då riskerar du inte att fästningen går upp för du klippt av tråden för nära inpå.

Jag valde att inte dra ihop den magiska cirkeln helt, för jag ville fästa en snodd igenom den. Ni kan även se trådänden som nu är fäst men sitter kvar.
Sedan tvinnade jag ihop en snodd att hänga upp bläckfisken i, men du kan lika gärna virka en eller bara fästa ett fint band. Vi vill gärna att där är någon form av upphängningsmöjlighet så att barnet även kan ligga och titta på bläckfisken om den är hängd ovanför sängen eller skötbordet.
Jag knöt ihop snodden i änden och sydde sedan med samma tråd igenom knuten ett par gånger så att den säkert skulle sitta. Sedan stoppade jag in virknålen i hålet och drog ut snodden.

17- 24 Nya minskningar. Ett varv med två minskningar och sedan ett enkelt varv. Gör detta fyra gånger. (Minskningsvarv, enkelt varv, minskningsvarv, enkelt varv, minskningsvarv, enkelt varv, minskningsvarv, enkelt varv)

Nu ser det ut såhär:

25. 1 enkelt varv.

Nu är det dags att göra ögonen och sy på de.
Jag hade inget vitt garn hemma, så jag bestämde mig för att brodera dit enkla ögon som en i gruppen gjorde. Men vill du virka ögon så följer du helt enkelt mönstret, fäster tråden och sparar en tillräckligt lång ände så att du kan sy fast ögonen med den. Sedan broderar du svarta pupiller.

Såhär blev Vegas ögon.
Jag fäste ändarna och knöt sedan ihop de på insidan. Sedan tryckte jag bara in knuten i bläckfisken när den skulle fyllas, återigen för att minska risken att fästning och tråd går upp.

Nu är det dags för armarna/tentaklerna!
Lägg upp luftmaskor till en längd av 20 centimeter (på det sättet vet du garanterat att tentaklerna är inom storleksgränsen).

När du har gjort tillräckligt många luftmaskor, i mitt fall blev det 40 stycken, så kan det vara en idé att skriva ner så att man inte behöver mäta varje arm. (Och ja, det är skrattretande att läsa det kan jag tänka mig, men jag har råkat ut för det många gånger. Man tänker “Det kommer jag ihåg, det behöver jag inte skriva upp” och fem minuter senare har man inte en aning om hur många man gjorde).

Du startar i den andra luftmaskan från nålen och sedan gör du två eller tre fasta maskor i varje luftmaska för att den ska krulla ihop sig.

När du har gjort hela vägen tillbaka till bläckfisken så gör du en fast maska för att fästa armen.

Gör sedan en fast maska till och lägg sedan upp en ny luftmaskkedja.
Gör sammanlagt 10 armar på samma sätt.
Om de inte krullar sig tillräckligt så testa att göra tre fasta maskor i varje luftmaska istället för två. Vissa behöver att man hjälper till för att de ska rulla ihop sig.
Jag ville jämföra och gjorde en arm med 3 fasta maskor i varje luftmaska, och en arm med 2 fasta maskor i varje luftmaska.

Så där är skillnad. Den till vänster är med 3 och den till höger är med 2.
Men, man kan med lite vilja få de att rulla ihop sig mer och man kan också dra ut de om de är för hårt krullade. Det är en smaksak hur du vill att de ska se ut.
Men så här fint krullade blir de. Ser ut som gamla telefonsladdar.

När du har gjort den sista armen så gör du en fast maska och fäster sedan tråden.

Nu är det dags att göra botten. Innan du fäster tråden så testa om den passar in. Man virkar olika hårt och kan ha gjort något litet fel så stirra er inte blinda på mönstret utan testa först.

Jag vill att mina bottnar går inåt så jag gör de lite större än diametern på hålet. Men återigen, en smaksak.
Fyll sedan bläckfisken. Fyllnadsvadd, kuddstopp, tygrester eller garnändar går bra.
Jag använder garnstumpar från tidigare projekt hellre än går och köper vadd, men sedan så har jag så mycket garnrester att jag tycker det är så dumt att bara kasta de.(Återbruk!)

Lägg sedan på botten, tryck till så att fyllningen känns bra och sy sedan ihop.

Och så är det klart!

Och återigen till det här med att alla kan göra misstag. Detta är min tredje bläckfisk. Jag har översatt mönstret själv. Jag borde kunna det vid detta laget eller hur?
Har ni hittat felet?
Jag såg det inte förrän när jag gick igenom bilderna och var tvungen att ta upp Vega och se efter.

Ja. Vega har bara 9 armar….

Det fullständiga mönstret kommer här en gång till så ni har allt samlat på ett ställe.

Kroppen:

1. 6 fm i magisk cirkel
2. 2 fm i varje m (12)
3. 2 fm i varannan m (18)
4. 2 fm i var tredje m (24)
5. 2 fm i var fjärde m (30)
6. 2 fm i var femte m (36)
7-10 4 enkla varv (36)
11. 2fm tillsammans 2 ggr under varvet (34)
12. 2fm tillsammans 2 ggr under varvet (32)
13. 1 enkelt varv (32)
14. 2fm tillsammans 2 ggr under varvet (30)
15. 2fm tillsammans 2 ggr under varvet (28)
16. 1 enkelt varv (28)
17. 2fm tillsammans 2 ggr under varvet (26)
18. 1 enkelt varv (26)
19. 2fm tillsammans 2 ggr under varvet (24)
20. 1 enkelt varv (24)
21. 2fm tillsammans 2 ggr under varvet (22)
22. 1 enkelt varv (22)
23. 2fm tillsammans 2 ggr under varvet (20)
24- 25. 2 enkla varv (20) 26. Armarna: *starta med 1 fm. Gör sedan 60 lm. Gör 2 fm i varje lm hela vägen tillbaka (starta i den andra lm från nålen). Avsluta med en fm.* Upprepa 9 ggr runt så att du har 10 armar. Avsluta med sm och dra igenom tråden.

Botten:
1. 5 fm i magisk cirkel
2. 2 fm i varje m (10)
3. 2 fm i varannan m (15)
4. 2 fm i var tredje m (20)
Avsluta med sm och dra igenom tråden. Spara en lång bit till montering.

Ögon: (Gör två)
1. 4 fm i magisk cirkel
2. 2 fm i varje m (8)
3. 2 fm i var tredje m (12)
Avsluta med sm och dra igenom tråden. Spara en lång bit till montering. Använd svart broderigarn till ögats mitt.

Sy fast ögonen på kroppen, brodera dit den svarta mitten. Fyll kroppen och sy fast botten. Fäst tråden ordentligt och klipp av. Eventuellt, sy eller virka dit ett snöre så att barnen som ligger i kuvös kan ha bläckfisken hängande på kuvösen.

6 kommentarer till Tutorial – Bläckfiskar

 • ett litet tips för att få till tentaklerna om ni som mig inte riktigt får till “knorren” :) (det beror säkert på vilket garn man använder också) Jag gör 35-40lm för att få rätt längd, och sedan gör jag 2halvstolpar i varje maska (börja med 1a stolpen i 3e lm från nålen) för att få lite tjockare tentakler!
  mvh

 • Åh, vilken liten sötis <3 Måste bara göra några <3

 • [...] Kan du inte virka? Då är det kanske dags att lära dig! Du hittar en bra virkskola här och här en tutorial. [...]

 • Hilda

  Hej!
  Som nybörjarvirkare älskar jag din instruktion. Mycket lätt att följa! Jag har kommit till upphängningssnodden och undrar hur lång den borde vara? Finns det någon lämplig längd så att barnet inte trasslar in sig och skadar sig eller så?
  Tack :)

 • Hannele

  Hej!
  Måste bara få säga att detta är det finaste jag sett på länga!
  Har själv legat på Neonetal 2011 med min dotter som föddes i v 33+4 pga ingen näring. Allt var panik och livshotande för oss båda. I den sitsen vi satt i hade detta varit något som verkligen gjorde tillvaron lite ljusare, att andra tänkte på en och ens barn! Med de jag själv varigt med om så ska jag sätta mig och virka som bara den. Jag vet hur tankarna går på föräldrarna på neonetal, man är ledsen och deprimerad!
  Detta är verkligen ett ljus, en omtanke och stor hjälp för både föreldra och barn! Helt underbar idé!
  Detta gjorde mig rörd och jag fick några tårar på min kind!
  All lycka och hoppas att många hjälper till att sticka och virka till våra små under <3

Lämna en kommentar