Vill du ha ett barn som samarbetar? 3 tips!

Tvåvalsmetoden är något jag använder ofta hemma. Det är dessutom ett knep som både utvecklar ditt barn OCH du får ett barn som samarbetar (oftast…).

Små barn blir förvirrade och osäkra när de har för många valmöjligheter. Precis som med allt annat behöver de öva på att fatta beslut. Det här är precis som det låter: du ger ditt barn två alternativ, sedan två till, sedan två till, sedan två till…

Ett exempel: Frukost
Vad vill du ha till frukost? Det är en stor fråga och risken är stor att barnet svarar godis eller något annat som är helt fel och blir argt när hen inte får sin vilja igenom… Inte konstigt, hur glad hade du blivit om du svarat chokladfylld croissant och cappucino och först efteråt får veta att alternativen var fryst rostbröd eller lättfil…?!

Fråga istället med två alternativ:
- Vill du ha knäckebröd eller mjukt bröd?
- Vill du ha ost eller leverpastej på?
- Vill du ha vatten eller mjölk att dricka?

En bonus är att sannolikheten ökar att barnet äter frukosten eftersom de gör ett eget aktivt val.

Ett annat exempel är påklädning. Här brukar jag börja med att tala om hur vädret är och vad det innebär: Idag är det varmt och ska bli sol, så du behöver ta på kortärmat och shorts. Vill du välja t-shirt eller shorts? Mamma vill välja det ena (om du vill att det ska matcha ;-) )

Ett annat knep jag har är att inte ställa frågor när svaret är givet. Dvs fråga bara barnet om hen vill gå ut om nej är ett acceptabelt svar. Fråga istället om hen vill ha sandaler eller jympaskor när ni ska gå ut. Mössa A eller mössa B?

Var positiv: Det är så mycket trevligare att säga och göra positiva saker än när någon klagar eller gnäller. Både för barn och vuxna! Jag försöker låta bli att använda orden NEJ och INTE (funkar så där men i detta fall är lite mindre bättre än mycket mer). Fundera en extra gång på om du kan säga samma sak utan att använda negativa ord. Börja med saker du säger ofta.

Exempel:
Peta inte i näsan –> Ta ut fingret ur näsan.
Ät inte med fingrarna –> Använd besticken när du äter.
Gnäll inte –> Jag har svårt att höra vad du säger när du låter så, kan du säga det igen?

Vad är ditt bästa knep för att få din vilja igenom?!
Små Krabater

Lämna en kommentar