Vinterkräksjuka – hur skyddar man sig?

Notovirus (vinterkräksjuka) Foto: smittskyddsinstitutet och Kjell-Olof Hedlund

Vinterkräksjukan härjar i Sverige. Min syster och hennes sambo har varit i sjuka i veckan. Min sambo och jag aktar oss. Vi orkar inte blir sjuka och det hade varit hemskt att se Albin dålig. Tidigare har man trott att en femtedel av befolkningen har ett medfött skydd mot vinterkräksjuka. Nu skriver dock Svenska Dagbladet i en artikel att viruset muterat och även personer med det genetiska skyddet – till och med i större omfattning än andra personer- smittats. Läs hela artikeln här.

När Albin var sex veckor blev jag sjuk i någon maginfluensa – kanske kräksjuka. Jag var jättedålig i sex dagar, fick nästan inte behålla någon mat och orkade knappt ta hand om Albin. Vikten rasade och jag var helt slut. Min sambo var hemma i några dagar, resten av tiden tog min kära svärfar hand om lilleman. De ville såklart inte vara hemma hos mig i den lilla lägenhet vi bodde i då och riskera att bli smittade utan gick, gick och gick runt hela stan. De kom bara hem när Albin behövde amma. Sen gick de igen. Men Albin blev aldrig sjuk! Jag var jättenoga med hygienen, men ändå!

Hur ska man då göra för att skydda sig och slippa få eländet? Och vad är vinterkräksjuka egentligen? Smittskyddsinstitutet ger följande råd:

VAR NOGA MED DIN HYGIEN

Det viktigaste rådet är att alltid vara noga med handhygienen. Tvätta alltid händerna efter ett toalettbesök, innan du äter och när du har tagit i något som du misstänker är smittat.

Det är även viktigt att ha flytande tvål på ställen där många är samlade, till exempel på arbetsplatser, skolor, dagis och andra offentliga miljöer. Använd alltid pappershanddukar, och inte handdukar av tyg, på arbetsplatser, skola och dagis. Tyghanddukar är fulla av smittämnen som sprids till många.

STANNA HEMMA NÄR DU ÄR SJUK

Du ska alltid hålla dig hemma från jobbet, skolan eller dagis när du kräks eller har diarré. Även om du håller en god hygien vid sjukdomssymptom smittar du. Det behövs bara ett fåtal virus för smittspridning. När du kräks kommer det ut miljoner virus och det är praktiskt taget omöjligt att tvätta bort dem.

Försök även att städa och hålla rent omkring dig i hemmet, men det räcker med normal städning. Calicivirus är mycket smittsamt. Smittade personer kan sprida smitta upp till två dagar, ibland längre, efter att de tillfrisknat. Inkubationstiden är 1-2 dygn.

HÅLL DIG IFRÅN OFFENTLIGA MATSTÄLLEN

Det är vanligt att Caliciviruset sprids med mat, särskilt i kalla rätter. Ät därför aldrig på restaurang eller i personalrestaurang om du har symptom.

KÖP DESINFEKTIONSMEDEL

Vill du vara extra noga, till exempel om du har sjuka barn, kan du köpa  handdesinfektionsmedel på apoteket. Det finns i flytande form på 1 liter eller i gelform 150 ml. Sådan används i vården och är mycket skonsam för huden och mycket effektivt mot bakterier och virus.

Hittade lite information om den vidriga sjukdomen på wikipedia. De har i sin tur hämtat den från Smittskyddsinstitutet och Stockholms läns landsting.

Wikipedia skriver: Vinterkräksjuka, eller Norwalkinfektion, är en infektionssjukdom som orsakas av virus och innebär en akut mag- och tarminflammation, viral gastroenterit. Symptomen är diarré, kräkningar, muskelvärk och feber. Efter inkubationstiden på 12–48 timmar kommer symptomen mycket hastigt, ofta så fort så att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning. Symptomen varar oftast 24 till 60 timmar och vanligen blir man fullt återställd.

[ad#Adsense-4]

Kräkningar, diarréer och magsmärtor förekommer. Som mest är sjukdomen aktuell mellan november och april. Det viktiga är att man dricker mycket eftersom man förlorar mycket vätska.

Sjukdomen orsakas av ett flertal olika typer av virus och sjukdomsförloppet varierar något beroende på sort. I strikt bemärkelse rör det sig om calicivirus, med undergrupperna norovirus (så kallad Norwalk agent) och sapovirus.

Sjukdomen varar i ett fåtal dagar, men man är smittsam ytterligare någon dag efter det. Vinterkräksjukan är vanligen ofarlig, om än mycket obehaglig. Ingen specifik behandling finns. Personer som redan innan är försvagade av någon anledning riskerar dock att bli uttorkade, och kan behöva få vätskeersättning intravenöst. Vuxna och i övrigt friska människor behöver dock i regel ingen sjukhusvård. Den är inte immunitetsbildande, det vill säga, man kan bli smittad på nytt kort tid efter tillfrisknandet. Dock bär var femte svensk på en speciell genvariant som gör att calicivirus inte kan ta sig in i tarmens celler. I dessa fall är individen immun.

Smittan sprids via direkt eller indirekt kontakt med sjuka personer, framför allt vid pågående kräkningar, men kan också spridas via mat som förorenats av smittan. Dricksvatten eller livsmedel som har kommit i kontakt med den sjuke eller viruset kan också smittas. Hettar man upp vatten i minst 70°C förstörs Calicivirus. Det är speciellt viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och före måltid. Desinfektion av toaletter med mera bör göras med Klorin och andra klorbaserade rengöringsmedel, alkoholbaserade desinfektionsmedel har begränsad effekt eftersom Calicvirus saknar lipidhölje.

För att ersätta salter och mineraler kan man ta en speciell vätskeersättning i form av brustablett, t ex Resorb från Apoteket.

 

1 kommentar till Vinterkräksjuka – hur skyddar man sig?

Lämna en kommentar